revisiting

– revisit
to visit again: return to <revisit the old neighbourhood>;
also: to consider or take up again <reluctant to revisit past disputes>

-1-Ψάχνοντας να μεταφράσω στα ελληνικά το ρήμα revisit δυσκολεύτηκα. Σημειώνω λοιπόν ότι revisit σημαίνει επισκέπτομαι ξανά (και συνήθως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα),  επανέρχομαι. Επανεξετάζω, κοιτώ με νέα ματιά. Ακόμα κι όταν τα αγγλικά μου ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι σήμερα έχω την αίσθηση ότι η έννοια του revisiting μου προκαλούσε κάτι έντονο. Ακόμα κι όταν δεν ήξερα καλά καλά πώς θα μπορούσε να μεταφερθεί σε κάτι οικείο μου άρεσε να την χρησιμοποιώ.
Ίσως είναι η αίσθηση της επιστροφής σε κάτι γνώριμο, της επιστροφής  με αυτή την άλλη ματιά (με την έννοια του «εκ των υστέρων»),  ίσως απλά και μόνο η νοσταλγία για κάτι που έχει προηγηθεί, που έχει καταγραφεί κι είναι μέρος μιας πορείας (είτε προσωπικής, είτε όχι). Ίσως επίσης, η γοητεία που μπορεί να είχαν τόποι, ήχοι ή εικόνες όταν επέστρεφα συχνά. Ή ακόμα η γοητεία που σου ασκεί ένας «τόπος» και η επιθυμία που σου γεννιέται να τον ξανά-επισκεφτείς, ασχέτως αν τελικά το κάνεις ή όχι. Κι εκτός από τους τόπους, ίσως είναι κάποια παλιά διαβάσματα, στις σελίδες των οποίων κάποια στιγμή ξανά-ρίχνουμε το βλέμμα μας, ή ένας πίνακας, μια φωτογραφία, μια κινηματογραφική ταινία και φυσικά μουσικές.
Μάλλον το revisit δεν έχει ακριβώς (ή μπορεί να μην έχει) την έννοια ενός απλού flash-back, μάλλον σε αυτή την εκ νέου επίσκεψη συχνά υποβόσκει μια δημιουργική και συναισθηματική φόρτιση.

-2-Σε μια εποχή που δεχόμαστε καταιγισμό μουσικών πονημάτων που είναι remastered, remixed, revisited ή reconstructed το να επανέρχεται κανείς στα προηγούμενα, σε αυτά που ο ίδιος – ή κάποιος άλλος – έχει κάνει, μπορεί να φαίνεται η εύκολη λύση και ίσως λίγο της μόδας. Δεν θέλω να αναφέρω κάκιστα παραδείγματα αναμασήματος,  πρόχειρες επανεκτελέσεις, ή ισοπεδωτικές «νέες αναγνώσεις». Δεν θα σταθώ στους τρόπους που η μουσική βιομηχανία πολλές φορές χρησιμοποίησε προς όφελός της, βγάζοντας και ξανά-βγάζοντας στο εμπόριο όλες αυτές τις παλαιότερες μουσικές.
 Συνειδητοποίησα όμως κάποια στιγμή ότι συχνά χρησιμοποιώ υλικό από παλαιότερες ηχογραφήσεις, ή ότι ανατρέχω σε ιδέες, σχεδιάσματα ακόμα και κομμάτια του παρελθόντος και ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι πολύ δημιουργική. Τακτοποιείς για άλλη μια φορά το αρχείο σου, φέρνεις στην επιφάνεια σημειώσεις και σημειώματα. Ξανά-επισκέπτεσαι απόπειρες, ηχογραφήσεις από πρόβες, από συναυλίες. Η χρήση μικρού ή μεγαλύτερου αποσπάσματος μιας δοκιμής η οποία μπορεί να έμενε «για πάντα» ημιτελής, ως αφετηρία μιας καινούργιας σύνθεσης ή ενός καινούργιου project, ως αφορμή για ένα κολάζ ή ένα παιχνίδι συνειρμών, μπορεί να κρύβει πολύ «ιδιότυπες» εκπλήξεις. Τα προηγούμενα λοιπόν έχουν τη δική τους δυναμική (μπορεί να έχουν ακόμα και δικό τους ήχο), το ξανά-κοίταγμα μπορεί κάλλιστα να προσδώσει άλλον χαρακτήρα και οι συγγένειες (αλλά και οι διαφοροποιήσεις) αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

-3-

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το κομμάτι «Ο Ήχος του Χρόνου» που άρχισα να γράφω για την έκθεση της ζωγράφου Βούλας Πριοβόλου με την οποία είχα συνεργαστεί και παλαιότερα. Η συνεργασία αυτή φαίνεται να συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει και μου έδωσε το έναυσμα για ένα ακόμη revisiting ήχων, σκέψεων και εικόνων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία «ξανά-διάβασα» μουσικές και αυτοσχεδιασμούς των τελευταίων εφτά χρόνων, «ξέθαψα» από το συρτάρι κομμάτια κι ήρθα αντιμέτωπος με αυτά.

Άλλωστε, κι η εμπλοκή των περισσότερων από εμάς με το  TaR, φαντάζομαι είχε και έχει έναν χαρακτήρα επιστροφής. Για τους παλαιότερους στην εποχή του έντυπου, για τους νεώτερους στον απόηχο αυτού.

Καλό ξημέρωμα.

(τελευταία στιγμή κάνω τον εξής συνειρμό: Nancy Huston «Χαμένος Βορράς»)
http://agra.gr/books/0500_0599/book567.html

About tzavarastar

Μουσικός
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s